Baggrund

Optakt: Se 90'ernes guide til Internettet på DR.DK

Historien om Internettet og WWW

I 1957 sendte russerne en satellit - kaldet Sputnik i rummet - før amerikanerne og viste dermed en form for teknologisk overlegenhed. Den vestlige verden blev ramt af chok, "Sputnik-chokket". Noget måtte gøres, for om kort kunne man måske ramme alle mål på kloden med raket-systemer fra rummet?

Man nedsatte en kommission, ARPA, der skabte et netværk ARPANET ( i 1962), hvor forsvaret og universiteter og senere firmaer kunne kommunikere digitalt - den første spæde start på det der senere blev til Internettet! Det var et distribueret netværk uden centralt center, - nogle mener, at det netop var for at ikke der var eet center, som fjenden kunne bombe og dermed lamme al trafik.

Teknisk baggrund for Internettet og WWW

Hvad er internettet teknisk set? Internettet består af nogle forskelligartede forbundne computere, servere med nogle klienter tilknyttet. Disse computere kan kun kommunikere sammen, fordi de er en fælles standard eller aftale for, hvordan vi kommunikerer, kaldet en protokol. Denne protokol hedder TCP/IP. Der er et antal under-protokoller for at sende mails (SMTP), sende filer (FTP) m.fl.

World Wide Web

Det første Internet var udelukkende tekst-baseret. I i 1990 arbejdede Tim Berners Lee for CERN i Geneve og ønskede et grafisk system, en overbygning til det tekstbaserede Internet, så man let kunne springe frem og tilbage imellem sider, tekster og billeder og udvidede med HTTP-protokollen - WWW var født! Ideen om hyperlinkede dokumenter var ikke ny - hypertekst begrebet var tidligere beskrevet af amerikaneren Vannebar Bush.

WWW blev hurtigt en stor succes og den videre udvikling af WWW overgik i 1994 til organisationen World Wide Web Consortinum - W3.org.

Dot.Com-boblen og sociale medier

I starten af 2000 var der meget stor hype om IT-virksomheder og det var nemt at stifte nye virksomheder (kaldet dot.com-virksomheder) og låne penge, for de kom hurtigt hjem igen. Markedets værdi var overvurderet, og 2003 brast den såkaldte dot.com-boble.

Web 2.0, AI, Big Data, Internet-of-things og web 3.0

Web 2.0/ Social software var ord, som første gang blev nævnt af Tim O'reilly og betegner den bølge af tjenester, der kører i 'skyen' og hvor brugerne uploader indhold, som Youtube, Facebook m.fl.
Man spå næste store bølge til at være tjenester som Amazon, hvor viden om brugerne gemmes og tjenesterne kan tilpasses dine behov, kombineret med AI, som gør at tjenesterne også kan foreslå indhold.
Internet-of-thing betyder, at en stor række fysiske ting bliver koblet på nettet og kan kommunikerer og tilpasses sig dine behov.

Læs mere

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License