Iot

Internet of things

Internet of things (IOT) spås at bliver den næste store revolution indenfor IT - hvis den ikke allerede er virkelighed. Ved IOT forstår vi, at computere bygges ind i alting: huse, biler, apparater, tøj m.m., sådan at disse vha. sensorer og internettet kan kommunikere tilbage og tilpasse sig omgivelserne. Et eksempel på dette kunne være intelligente huse, hvor der er sensorer, der opsamle data om temperatur, fugtighed og bevægelse og kan tilpasse sig de personer, der er i husets præferencer.
En andet eksempel på IOT - som allerede er er virkelighed - den intelligente bil, hvor sensorer kan føle afstanden til nærmeste biler og et kontrolcenter kan melde tilbage til værkstedet, hvis nogle af bilen dele kræver vedligeholdelse og varme og andre ting kan tilpasse sig de passagerer, der er i bilen.

Sensorer er elektriske komponenter, der skal måle lys, fugtighed, temperatur, berøring, vægt eller lignende om omsætte disse til elektriske signaler, som en computer kan reagere på. Vi kender sensorer fra supermarkeder, hvor dørerne går op, når der er nogle, der passerer eller tyverialarmer.

På bibliotekerne er bøger mærket med RFID-tag, små computere, der kan være under et klistermærke, som kan sende et signal ud om, hvorvidt bogen er stemplet ind eller ud.

Den fjerde industrielle revolution

Den 4. industrielle revolution kombinerer 3d-print, internet, just-in-time produktion og IOT. Måske kommer meget mere af produktionen til at foregå hjemme ved hjælp af 3D-printere, hvor vi downloader 3d modeller af de ting, de skal bruge og selv printer dem ud, istedet for at købe nye ting. Måske bliver meget mere af at vi skal bruge bragt til os, fordi omgivelserne selv kan melde tilbage vha sensorer og netforbindelse, at nu skal det mere blæk i printeren eller lign. Så fabrikkerne masseproducerer ikke, men leverer til hver forbruger og produktionen foregår vha. robotter!

Se mere om 3D-print fra World Economics Forum

Robotter

Robotter defineres af Gyldendals Store Danske


robot, programmerbar maskine, der ved interaktion (vekselvirkning) med sine omgivelser autonomt (selvstyrende) kan udføre en mangfoldighed af opgaver.

Læs om betydningen om oprindelsen af ordet robot her

Se denne video om Industrielle robotter fra Nowthis

Links

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License