Kurser

Kurser udbudt af it-lærerforeningen

15/11 2021: Årskursus og Generalforsamling

Kursus og Generalforsamling 2021

Kursusudbyder: It-lærerforeningen

Formål
Dataekspeditioner er et udviklingsprojekt på Københavns Universitet, hvor der udvikles materiale til undervisnings i informatik og materiale, der introducerer datalogisk tænkning til andre fag. De vil fortælle om projektet og afholde to sessioner om to af de projekter og materialer, de er ved at udvikle.

Før frokost er der oplæg om blockchains fulgt af en workshop om, hvordan man kan introducere eleverne i blockchains og arbejde med det i undervisningen. Efter frokost er der oplæg om Natural Language Processing fulgt op af en workshop om et projekt, hvor eleverne arbejde med at skanne tekster for en række nøgleord.

Under kurset afholdes ordinær generalforsamling - se dagsorden på http://it-laerer.wikidot.com/referater:38. Yderligere forslag til dagsorden sendes moc.liamtoh|nestdneb_bocaj#moc.liamtoh|nestdneb_bocaj og skriv til samme, hvis du kun kommer til generalforsamling eller vil deltage virtuelt i den.

Tilmelding via formularen nederst på siden.

Program
10.00 Velkommen
10.10 Oplæg om blockchains ved Fritz Henglein
11.00: Workshops om blockchains i undervisningen og materialer fra dataekspeditioner
12.00 Kort ordinær generalforsamling
12.30 Frokost
13.00 Nyt om faget
13.10: Workshop om Natural Language Processing (NLP) og materialer fra dataekspeditioner
14.00: Kaffe og kage
14.10: Workshops om ordfiltre og censur på sociale medier.
http://informationsteknologi.wikidot.com/local--files/kurser:12/21-aarskursus-filterbobler-og-ordfiltre.pdf

https://studio.code.org/projects/applab/solQaUsfY34uilSTMcdcPFTLDBhCiAGg0q17AON6ZfA
15.00: Tak for i år!

Praktisk
Målgruppe: Undervisere i it-fag på de gymnasiale uddannelser
Tid: 15/11-2021 fra kl.10.00-15.00
Sted: Datalogisk Institut på Københavns Universitet
Vej: Universitetsparken 1-3
Lokale: ØV-BIB: 4-0-17
Pris: 250 kr - frokost inkluderet i prisen

**Tilmelding lukket **


26/08-2021: Raspberry PI & Astro-PI

Astro Pi, dataopsamling og udforskning på den Internationale Rumstation, ISS.

Kursusudbyder: It-lærerforeningen, Esero – European Space Education Office & ESA – European Space Agency.

Eksperimenter i vægtløs tilstand, flyvende med 7,66km/s og oplevende solopgang hvert 90. minut. Det, og et unikt perspektiv på vores klode er noget, som astronauterne på den internationale rumstation, ISS, oplever. Med ESAs Astro-Pi konkurrence er det muligt for europæiske skoleelever selv at designe eksperimenter til ISS. Eleverne kan lave eksperimenter med mange sensorer og måle alt fra magnetiske ændringer og acceleration til tryk og temperatur. De kan undersøge forholdene på Jorden gennem kamera som peger ned mod planeten eller i selve rumstationen. Målingerne bliver foretaget at to Raspberry Pi computere og det er eleverne selv som designer eksperimenterne, programmere hvordan de skal udføres og laver databehandlingen. Når eksperimenter skal udføres af en computer kræver det godt styr på sin naturvidenskabelige metode og en god forståelse for de eksperimenter man sætter en til at udføre. Arbejdet skærper derfor ikke kun elevernes innovative evner, men også deres forståelse for udførsel af eksperimenter og kalibrering af udstyr.

ESAs mission space lab side kan ses her, https://astro-pi.org/mission-space-lab/

Efter kurset er du i en situation, hvor du:

 • Er klædt på til innovation i International science konkurrence.
 • Kender Astro-PI med Raspberry Pi microcomputer.
 • Kan undervise i dataopsamling og programmering.
 • Har udviklet space grade kompetencer.

Kurset fokusere på den Europæiske rumfartsorganisations konkurrence Astro Pi, mission spacelab, hvor dataopsamling foregår på den internationale rumstation, ISS. Bliv klædt på til at køre et undervisningsforløb hvor programmering og naturvidenskab er helt centralt. Eleverne udvikler projekter i international konkurrence og bliver trænet i at være innovative med fokus på kreativitet, målbarhed og forståelse for tekniske kravspecifikationer. Programmeringsproget er python, som også kan bruges på micro bit og til simuleringer i forbindelse med Computational Thinking.

Kurset foregår i to spor:

 • Spor 1 hvor formålet er det basale dataopsamling og blive bekendt med en Raspberry Pi microcomputer. Der kræves ingen forudgående programmeringserfaring
 • Spor 2 til dem som har prøvet Astro-Pi før hvor vi fokusere på billedbehandling og machine learning, i et setup som kan bruges til undervisning.

Raspberry Pi kan generelt bruges til dataopsamling i mange forskellige eksperimenter og kompetencerne begrænser sig ikke til rene rummissioner. I forbindelse med Fysikfaget specielle fokus på rumfysik i året 2021-2022 vil der blive præsenteret målrettede øvelsesvejledninger til fysikfaget på kurset for de specielt interesserede.

Vi arbejder os gennem øvelsesvejledninger som kan bruges direkte med elever.
I kan se mere på den officielle Astro Pi hjemmeside er Astro-pi.org.
Materiale fra kurset 2020, opdateret til 2021 kurset, findes her iftek.dk/astro-pi

Tilmelding via formularen nederst på siden.

Program
Dagens program består af korte workshops om følgende forløb:

 • Introduktion til Astro Pi konkurrencen med oplæg fra tidligere elever som fik deres eksperiment op på ISS.
 • Introduktion til programmering af Astro Pi med virtuel programmering. Det hele foregår online og er tilrettelagt efter Use, Modify, Create filosofien.
 • Introduktion til selve Astro Pi computeren med opsætning “Fra livløs boks til fuldt fungerende microcomputer”.
 • Dataopsamling med Astro Pi.
 • Oplæg om billedbehandling fra DIKU.

Spor to kommer I højere grad an på deltagerne, men målet er at få styr på at bruge kameraet på Astro Pi og bruge det til live databehandling. Hvis lysten er til det kigger vi på simple machine learnings løsninger.

Space weekend for gymnasieelever
Springet fra ide til udførsel kan være udfordrende og vi vil gerne støtte eleverne som er gået videre til fase to. Det gør vi med en træningslejr, kaldet mission space camp i weekenden den 20. og 21. november og to efterfølgende online aftenmøder i Januar og Februar 2022. Vi foretager eksperimenter i laboratoriet, programmerer løsninger og afholder national konkurrence i samarbejde med ESA's mission space lab. Der kommer selvstændig tilmelding til 'mission space camp' ud senere.

Praktisk

 • Målgruppe: Først og fremmest i undervisere i gymnasiefagene Informatik og Fysik, men også andre naturvidenskabelige undervisere er velkomne. Undervisere i naturvidenskabelige fag i folkeskolen er også velkomne.
 • Tid: Torsdag den 26 August 2021 kl 10:00-16:00.
 • Sted: Bliver offentliggjort senere.
 • Adresse: Bliver offentliggjort senere.
 • Pris: Gratis.
 • Der er desværre ikke flere pladser på astro pi kurset 2021, ønsker du at deltage i det næste astro pi kursus kan du udfylde nedenstående og blive skrevet op til det. Vi kan ikke garantere at der afholdes et astro pi kursus mere i 2021. Der er mulighed for at underviser sammen med elever kan deltage i kurset 'mission space camp', som afholdes i efteråret 2021, forudsat at man laver projektforslag til mission space camp.

[!* Frist for tilmelding er 10/8 2021]
Spørgsmål, eller andre meddelelser kan rettes hertil : kd.neetsnesyr|spm#kd.neetsnesyr|spm,kd.mygan.g|jr#kd.mygan.g|jr
Tilmelding lukket


30/11 2020: Virtuelt kursus og generalforsamling

Virtuel kursus og generalforsamling: Dataekspeditioner

Kursusudbyder: It-lærerforeningen

Formål

Dataekspeditioner er et udviklingsprojekt på Københavns Universitet, hvor der udvikles materiale til undervisnings i informatik og materiale, der introducerer datalogisk tænkning til andre fag. De vil fortælle om projektet lave en workshop om de projekter, der er arbejdet med indtil videre.

På grund af myndighedernes anbefalinger og forsamlingsforbud er både årets kursus og generalforsamling virtuelt. Tilgengæld er det gratis og deltagere får tilsendt en M5Stick, så de selv kan afprøve det i workshoppen.

Under kurset afholdes ordinær generalforsamling - se dagsorden på http://www.it-laerer.dk/referater:35. Yderligere forslag til dagsorden sendes kd.iibuj|nestdneb_bocaj#kd.iibuj|nestdneb_bocaj og skriv til samme, hvis du kun kommer til generalforsamling.

//Tilmelding lukket //

Foreløbigt Program
11:30 – 11:40: Velkomst
11:40 – 12:10: Kort introduktion til IT-lærerforeningen og generalforsamling
12:10 – 12:15: Kort pause
12:15 – 13:15: Thomas Hildebrandt. (45 min + 15 min spørgsmål)
13:15 – 13:30: Pause
13:30 – 13:45: Introduktion til M5Stick og Dataekspeditioner
13:45 – 14:45: Dataekspeditioner workshop
14:45 – 14:50: Tak for i dag.

Praktisk
Målgruppe: Undervisere i it-fag på de gymnasiale uddannelser
Tid: 30/11-2020 fra kl.11.30-15.00
Sted: Virtuelt via zoom
Pris: 0 kr

Tilmelding lukket


02/09-2020: Raspberry PI & Astro-PI

Astro Pi, dataopsamling og udforskning på den Internationale Rumstation, ISS.

Kursusudbyder: It-lærerforeningen, Esero – European Space Education Office & ESA – European Space Agency.

Efter kurset er du i en situation, hvor du:

 • Er klædt på til 'finde på' i International science konkurrence.
 • Kender Astro-PI med Raspberry Pi microcomputer.
 • Kan undervise i dataopsamling og programmering.
 • Har udviklet space grade kompetencer.

Introduktion til dataopsamling med Raspberry Pi til brug i matematik og naturvidenskabelig undervisning. Kurset fokusere på den Europæiske rumfartsorganisations konkurrence Astro Pi, mission spacelab, hvor dataopsamling foregår på den internationale rumstation, ISS. Bliv klædt på til at køre et undervisningsforløb hvor programmering og naturvidenskab er helt centralt. Eleverne udvikler projekter i international konkurrence og bliver trænet i at være innovative med fokus på kreativitet, målbarhed og forståelse for tekniske kravspecifikationer. Programmeringsproget er python, som også kan bruges på micro bit og til simuleringer i forbindelse med Computational Thinking.

Kurset foregår i to spor:

 • Spor 1 hvor formålet er det basale dataopsamling og blive bekendt med en Raspberry Pi microcomputer. Der kræves ingen forudgående programmeringserfaring
 • Spor 2 til dem som har prøvet Astro-Pi før hvor vi fokusere på billedbehandling og machine learning, i et setup som kan bruges til undervisning.

Raspberry Pi kan generelt bruges til dataopsamling i mange forskellige eksperimenter og kompetencerne begrænser sig ikke til rene rummissioner.

Vi arbejder os gennem øvelsesvejledninger som kan bruges direkte med elever.
I kan se mere på den officielle Astro Pi hjemmeside er Astro-pi.org.
Materiale fra kurset 2019 findes her iftek.dk/raspberry-pi

Tilmelding via formularen nederst på siden.

Program
Dagens program består af korte workshops om følgende forløb:

 • Introduktion til Astro Pi konkurrencen med oplæg fra tidligere elever som fik deres eksperiment op på ISS.
 • Introduktion til programmering af Astro Pi med virtuel programmering. Det hele foregår online og er tilrettelagt efter Use, Modify, Create filosofien.
 • Introduktion til selve Astro Pi computeren med opsætning “Fra livløs boks til fuldt fungerende microcomputer”.
 • Dataopsamling med Astro Pi.
 • Oplæg om billedbehandling fra DIKU.

Spor to kommer I højere grad an på deltagerne, men målet er at få styr på at bruge kameraet på Astro Pi og bruge det til live databehandling. Hvis lysten er til det kigger vi på simple machine learnings løsninger.

Space weekend for gymnasieelever
Springet fra ide til udførsel er stort og vi vil gerne støtte eleverne som er gået videre til fase to. Det gør vi med en træningslejr i weekenden den 21. og 22. november. Vi foretager eksperimenter i fysiklokalet og programmerer løsninger. Der kommer selvstændig tilmelding ud senere.

Praktisk

 • Målgruppe: Først og fremmest i undervisere i gymnasiefagene Informatik og Fysik, men også andre naturvidenskabelige undervisere er velkomne. Undervisere i naturvidenskabelige fag i folkeskolen er også velkomne.
 • Tid: Onsdag den 2. September 2020 kl 10:00-16:00.
 • Sted: Bliver offentliggjort senere.
 • Adresse: Rysensteen Gymnasium, Tietgensgade 74, 1704 København V, bygning 84.
bygning84.png
 • Pris: 1200,- Pris pr. deltager. Inkl. moms
 • Vi har lukket for tilmeldingen for at kunne overholde corona retningslinjer om afstand.

Spørgsmål kan rettes hertil : kd.neetsnesyr|spm#kd.neetsnesyr|spm,kd.mygan|jr#kd.mygan|jr


02/12 - 2019 kursus: Hvordan underviser man dem, der ikke har valgt it-fagene til?!

Generalforsamling og kursus: Hvordan underviser man dem, der ikke har valgt it-fagene til?!

Kursusudbyder: It-lærerforeningen

Formål

Oplæg, diskussion og workshops med inspiration til hvordan man bedst engagerer de elever, der efter reformen har fået it-fag som obligatorisk fag uden selv at have valgt det til. Kurset starter med et oplæg af Sine Zambach, der har skrevet bogen Kvinde kend din kode og gennem flere år har arbejdet med at få flere ind i it-fagene gennem projekter som Coding Pirates, Digipippi, foredrag, app-programmeringskurser, m.m.

Vi følger op med workshops, hvor vi arbejder med idéer til forløb, opgaver eller projekter, der kan appellere bredt:

Ideer skrives ind på if-for-alle

Under kurset afholdes ordinær generalforsamling - se dagsorden på http://www.it-laerer.dk/referater:29. Yderligere forslag til dagsorden sendes kd.iibuj|nestdneb_bocaj#kd.iibuj|nestdneb_bocaj og skriv til samme, hvis du kun kommer til generalforsamling.

Tilmelding via formularen nederst på siden.

Program
10.00 Velkommen
10.05 Oplæg af Sine Zambach med efterfølgende diskussion
12.00 Nyt fra fagkonsulenten
12.15 Frokost
13.00 Workshops
14.00 Generalforsamling
14.15 Pause med kaffe og kage
14.30 Workshops
16.00 Tak for i år!

Praktisk
Målgruppe: Undervisere i it-fag på de gymnasiale uddannelser
Tid: Mandag d. 02/12 2019 fra kl.10.00-16.00
Sted: Hvidovre Gymnasium,
Blytækkerporten 2, 2650 Hvidovre, Lokale 182
Pris: 750 kr - frokost inkluderet i prisen

Tilmeldingsfrist: 24/11-2019

Tilmelding - Tilmelding lukket og bekræftelse udsendt
Skriv til kd.iibuj|nestdneb_bocaj#kd.iibuj|nestdneb_bocaj ved mgl. bekræftelse.


side 1 af 3123næste »
Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License