26/08-2021: Raspberry PI & Astro-PI

Astro Pi, dataopsamling og udforskning på den Internationale Rumstation, ISS.

Kursusudbyder: It-lærerforeningen, Esero – European Space Education Office & ESA – European Space Agency.

Eksperimenter i vægtløs tilstand, flyvende med 7,66km/s og oplevende solopgang hvert 90. minut. Det, og et unikt perspektiv på vores klode er noget, som astronauterne på den internationale rumstation, ISS, oplever. Med ESAs Astro-Pi konkurrence er det muligt for europæiske skoleelever selv at designe eksperimenter til ISS. Eleverne kan lave eksperimenter med mange sensorer og måle alt fra magnetiske ændringer og acceleration til tryk og temperatur. De kan undersøge forholdene på Jorden gennem kamera som peger ned mod planeten eller i selve rumstationen. Målingerne bliver foretaget at to Raspberry Pi computere og det er eleverne selv som designer eksperimenterne, programmere hvordan de skal udføres og laver databehandlingen. Når eksperimenter skal udføres af en computer kræver det godt styr på sin naturvidenskabelige metode og en god forståelse for de eksperimenter man sætter en til at udføre. Arbejdet skærper derfor ikke kun elevernes innovative evner, men også deres forståelse for udførsel af eksperimenter og kalibrering af udstyr.

ESAs mission space lab side kan ses her, https://astro-pi.org/mission-space-lab/

Efter kurset er du i en situation, hvor du:

 • Er klædt på til innovation i International science konkurrence.
 • Kender Astro-PI med Raspberry Pi microcomputer.
 • Kan undervise i dataopsamling og programmering.
 • Har udviklet space grade kompetencer.

Kurset fokusere på den Europæiske rumfartsorganisations konkurrence Astro Pi, mission spacelab, hvor dataopsamling foregår på den internationale rumstation, ISS. Bliv klædt på til at køre et undervisningsforløb hvor programmering og naturvidenskab er helt centralt. Eleverne udvikler projekter i international konkurrence og bliver trænet i at være innovative med fokus på kreativitet, målbarhed og forståelse for tekniske kravspecifikationer. Programmeringsproget er python, som også kan bruges på micro bit og til simuleringer i forbindelse med Computational Thinking.

Kurset foregår i to spor:

 • Spor 1 hvor formålet er det basale dataopsamling og blive bekendt med en Raspberry Pi microcomputer. Der kræves ingen forudgående programmeringserfaring
 • Spor 2 til dem som har prøvet Astro-Pi før hvor vi fokusere på billedbehandling og machine learning, i et setup som kan bruges til undervisning.

Raspberry Pi kan generelt bruges til dataopsamling i mange forskellige eksperimenter og kompetencerne begrænser sig ikke til rene rummissioner. I forbindelse med Fysikfaget specielle fokus på rumfysik i året 2021-2022 vil der blive præsenteret målrettede øvelsesvejledninger til fysikfaget på kurset for de specielt interesserede.

Vi arbejder os gennem øvelsesvejledninger som kan bruges direkte med elever.
I kan se mere på den officielle Astro Pi hjemmeside er Astro-pi.org.
Materiale fra kurset 2020, opdateret til 2021 kurset, findes her iftek.dk/astro-pi

Tilmelding via formularen nederst på siden.

Program
Dagens program består af korte workshops om følgende forløb:

 • Introduktion til Astro Pi konkurrencen med oplæg fra tidligere elever som fik deres eksperiment op på ISS.
 • Introduktion til programmering af Astro Pi med virtuel programmering. Det hele foregår online og er tilrettelagt efter Use, Modify, Create filosofien.
 • Introduktion til selve Astro Pi computeren med opsætning “Fra livløs boks til fuldt fungerende microcomputer”.
 • Dataopsamling med Astro Pi.
 • Oplæg om billedbehandling fra DIKU.

Spor to kommer I højere grad an på deltagerne, men målet er at få styr på at bruge kameraet på Astro Pi og bruge det til live databehandling. Hvis lysten er til det kigger vi på simple machine learnings løsninger.

Space weekend for gymnasieelever
Springet fra ide til udførsel kan være udfordrende og vi vil gerne støtte eleverne som er gået videre til fase to. Det gør vi med en træningslejr, kaldet mission space camp i weekenden den 20. og 21. november og to efterfølgende online aftenmøder i Januar og Februar 2022. Vi foretager eksperimenter i laboratoriet, programmerer løsninger og afholder national konkurrence i samarbejde med ESA's mission space lab. Der kommer selvstændig tilmelding til 'mission space camp' ud senere.

Praktisk

 • Målgruppe: Først og fremmest i undervisere i gymnasiefagene Informatik og Fysik, men også andre naturvidenskabelige undervisere er velkomne. Undervisere i naturvidenskabelige fag i folkeskolen er også velkomne.
 • Tid: Torsdag den 26 August 2021 kl 10:00-16:00.
 • Sted: Bliver offentliggjort senere.
 • Adresse: Bliver offentliggjort senere.
 • Pris: Gratis.
 • Der er desværre ikke flere pladser på astro pi kurset 2021, ønsker du at deltage i det næste astro pi kursus kan du udfylde nedenstående og blive skrevet op til det. Vi kan ikke garantere at der afholdes et astro pi kursus mere i 2021. Der er mulighed for at underviser sammen med elever kan deltage i kurset 'mission space camp', som afholdes i efteråret 2021, forudsat at man laver projektforslag til mission space camp.

[!* Frist for tilmelding er 10/8 2021]
Spørgsmål, eller andre meddelelser kan rettes hertil : kd.neetsnesyr|spm#kd.neetsnesyr|spm,kd.mygan.g|jr#kd.mygan.g|jr
Tilmelding lukket

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License