Verdens første computer

Det er ikke enkelt at upege vinderen af titlen som 'verdens første computer. - Nogle af de mange kandidater der er udpeget præsenteres her og vinderen - det afhænger af ens definition af begrebet 'computer'.

Antikythera-mekanismen - ca. år 100 f.kr.

NAMA_Machine_d%27Anticyth%C3%A8re.jpg

Med sine over 2000 år! på bagen er Antikythera-mekanismen den klart ældste genstand, der bejler til titlen. Den er blevet kaldt en 'astrologisk computer' og er verdens ældste kendte mekaniske regnemaskine. Den blev fundet i 1901 på den græske ø Antikythera og er så unik og kompleks, at man har troet, der var tale om en forfalskning.

Forskerne har fundet frem til, at der er tale om et astronomisk ur, der kan beregne tidspunkter for sol- og måneformørkelser, planeternes position og ikke mindst placeringen af de olympiske lege. Mekanismen består af mere en 30 bronzetandhjul, og det er størrelsesforskellen i disse, som gør/gjorde det muligt for mekanismen at udføre beregningerne.

Det er dog ikke muligt at 'omprogrammere' mekanismen og derfor kan den ikke kaldes en computer. - Men fascinerende, det er den:

Colossus - 1944


Uddrag om Allan Turing og arbejdet med Colossum fra BBC serien 'The dream machine' (1991)

Andre bud på verdens første computer

  • The analytical engine - 1837
  • Z1 - 1938
  • ABC - 1939
  • Z3 - 1941
  • ENIAC - 1945
  • British Manchester SSEM - 1948
Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License