Musikdeling - Peer To Peer

I forbindelse med arkitektur vil vi komme ind på peer-to-peer arkitektur, som anvendes ved deling af musik som filer over et netværk. Det er via denne form for netværk, at den omfattende piratkopiering af musik foregår. Desuden vil vi kort gennemgå en streaming arkitektur, der anvendes af mange online musiktjenester, hvor der i princippet ikke findes musikfiler på din egen maskine, idet musikken streames direkte til en afspiller.

Peer-to-peer

Peer-to-peer forkortes ofte blot P2P og er en netværksstruktur, hvor hver arbejdsstation har samme kompetencer og ansvar. Dette adskiller sig fra klient/server-arkitekturen, hvor nogle computere er dedikeret til at servicere de andre. Peer-to-peer-netværk er generelt enklere, men de tilbyder normalt ikke den samme ydelse under tung belastning. P2P-netværk er afhængig af computerkraft for enden af hver forbindelse i stedet for inde fra selve netværket.

P2P bliver ofte fejlagtigt brugt som et udtryk til at beskrive en brugers forbindelse med en anden bruger til at overføre oplysninger og filer ved hjælp af en fælles P2P-klient, der blandt andet bruges til at downloade MP3-filer, videoer, billeder, spil og anden software. Dette er imidlertid kun én type af P2P netværk. Generelt bruges P2P-netværk til at dele filer, men et P2P-netværk kan også betyde Kollaborativ beregning (beregning ved samarbejde) eller Instant Messaging (chat)[3].

Typer af P2P-netværk

Peer-to-peer-netværk fås i tre varianter. Klassificeringen er baseret på netværket og dets anvendelse.

Kollaborativ beregning

Kaldes også distribueret beregning, der kombinerer ledig CPU regnekraft og/eller fri diskplads for mange computere i et netværk. Kollaborativ beregning er mest populær i videnskabs- og biotek-organisationer, hvor krævende edb-behandling er nødvendig. De fleste distribuerede beregnings-netværk fungerer ved, at brugerne frivilligt tilbyder deres ledige beregningsressourcer for at bidrage til forskningsprojekter i befolkningens interesse[3].

SETI@home er ét af de største nuværende eksempler på distribueret beregning med over 2 millioner brugere tilknyttet. Det er et videnskabeligt eksperiment, der bruger computere forbundet via Internettet i søgningen efter rumvæsener (Extraterrestrial Intelligence). Brugerne kan deltage ved at køre et gratis program til download og analyse af data fra radioteleskoper[2].

Instant Messaging

En meget almindelig form for P2P-netværk er Instant Messaging (IM), hvor software-applikationer, som for eksempel MSN Messenger og AOL Instant Messenger, giver brugerne mulighed for at chatte via SMS-beskeder i real-tid. Mens de fleste leverandører tilbyder en gratis version af deres IM software er andre begyndt at fokusere på versioner af IM-software rettet mod erhvervslivet. Mange virksomheder har bevæget sig hen imod anvendelsen af ​​IM som et standard kommunikationsværktøj for deres forretning[3].

Affinity Fællesskaber

Affinity samfund er den gruppe af P2P-netværk, der er bygget op omkring fildeling og blev kendt over hele verden på grund af fildelingsgruppen Napster. Affinity Fællesskaberne er baseret på brugernes samarbejde og bruges til at søge på andre brugeres computere efter information og filer[3]. Udover Napster er Gnutella netværket ét af de mest kendte peer-to-peer netværk og det er i modsætning til Napster ikke lukket ned.

Peer-to-peer-tjenester

  • Sammelign p-2-p tjenester…
  • Diskutér de problemer, der kan være i anvendelsen af en centraliseret server i en peer-to-peer løsning.
Referencer
1. Maxipedia: Grid computing - distributed computing; www.maxi-pedia.com, 2011; http://www.maxi-pedia.com/Grid+computing+distributed+computing
2. SETI@home; setiathome.berkeley.edu, 2011; http://setiathome.berkeley.edu/
3. Vangie Beal: All About Peer-To-Peer (P2P) Networks; www.webopedia.com, 2010; http://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/2005/peer_to_peer.asp?page=1
Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License