Musikdeling - Streaming

Hvis du arbejder på et kontor, der deler filer over et netværk, kan du tænke på en server som en computer, der rummer masser af data. Men når det kommer til streaming af video og lyd, er en server mere end bare en enorm harddisk. Det er også den software, der leverer data til din computer. Nogle streaming-servere kan håndtere flere forskellige filtyper, mens andre kun arbejder med specifikke formater. For eksempel kan Apple QuickTime Streaming Server streame QuickTime-filer, men ikke Windows Media-filer.

Streaming servere leverer typisk filer til dig med lidt hjælp fra en web-server. Først skal du gå til en web-side, som er lagret på webserveren. Når du klikker på den fil, du vil bruge, sender webserveren en besked til streaming-serveren, om den ønskede fil. Streaming-server sender derefter filen direkte til dig, uden om webserver. Er der taleom mediefiler som musik eller video,så bruges et komprimeret format som mp3 eller OGG Vorbis for at belaste netværket mindst muligt. Men udover formatet så sendes musikstreams også afsted efter nogle helt særlige regler - protokoller.

Protokoller

Alle disse data kommer sikkert frem på grund af regelsæt kaldet protokoller, som regulerer den måde, data bevæger sig fra én enhed til en anden. Du har sikkert hørt om protokollen Hypertext Transfer Protocol (HTTP), der beskæftiger sig med hypertekst dokumenter eller websider. Hver gang du surfer på internettet, er det ved hjælp af HTTP.

Mange protokoller, såsom Transmission Control Protocol (TCP) og File Transfer Protocol (FTP), opdeler data i pakker. Disse protokoller kan gensende tabte eller beskadigede pakker, og de ​​gør det muligt for pakker, der kommer i tilfældig rækkefølge, at blive samlet igen senere. Dette er praktisk til at downloade filer og surfer på internettet - hvis webtrafikken er langsom eller nogle af dine pakker forsvinder, vil du stadig få din fil. Men disse protokoller fungerer ikke så godt for streaming media. Med streaming media har vi behov for, at data kommer hurtigt frem og med alle pakkerne i den rigtige rækkefølge.

Af denne grund bruger streaming af video og audio protokoller, der giver mulighed for overførsel af data i realtid. De nedbryder filer i meget små stykker og sender dem til et bestemt sted i en bestemt rækkefølge. Disse protokoller inkluderer:

  • Real-time Transfer Protocol (RTP)
  • Real-Time Streaming Protocol (RTSP)
  • Real-time Transport Control Protocol (RTCP)

Disse protokoller fungerer som et ekstra lag til de protokoller, der styrer webtrafik. Så når real-time-protokoller står for at streaming af data går godt, så er det stadig de andre web-protokoller, der arbejder i baggrunden. Disse protokoller arbejder også sammen for at afbalancere belastningen på serveren. Hvis alt for mange mennesker forsøger at få adgang til en fil på samme tid, kan serveren udskyde starten af nogle streams, indtil andre er færdig.

Real-Time Streaming Protocol

Undersøg Real-Time Streaming Protocol (RTSP) nærmere på Wikipedia og lav et mock-up (skitse) af, hvordan protokollen kan bruges til at sende lyd fra en medieserver til din maskine, herunder hvilke kommandoer du som bruger har mulighed for at anvende.

Referencer
1. Tracy V. Wilson: How Streaming Video and Audio Work; computer.howstuffworks.com, 2007; http://computer.howstuffworks.com/internet/basics/streaming-video-and-audio3.htm
Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License