Processtyring i teknologi - grundlaeggende Arduino

Hvad er Arduino ?

ArduinoUno_r2_front.jpg

Arduino er en ”type” computere, som kan føle og kontrollere mere af den fysiske verden end din stationære computer. Det er en open-source fysisk computing-platform baseret på et simpel microcontroller bord, og et udviklingsmiljø til at skrive software til board’et (microcontrolleren + printplade + div.).

Arduino kan bruges til at udvikle interaktive objekter, der tager input fra en bred vifte af kontakter eller sensorer, og kontrollere en række lamper, motorer og andre fysiske udgange. Arduino projekter kan være stand-alone, eller de kan kommunikere med software, der kører på din computer (fx Flash, Processing, MaxMSP.) Board’ene kan samles i hånden eller købes for monteret, open source IDE softwaren kan downloades gratis.

Hvorfor Arduino ?

Der er mange andre mikrocontrollere og mikrocontroller-platforme til rådighed for fysisk computing. Parallax Basic Stamp, Netmedia er BX-24, Phidgets, MIT Handyboard, og mange andre tilbyder lignende funktionalitet.
Alle disse værktøjer tager de besværlige detaljer fra microcontrollerens programmering, og pakker det ind i ”let-at-bruge pakker”. Arduino simplificerer også disse processer med at arbejde med microcontrollere, men giver derud over også nogle fordele for lærere, studerende, og interesserede amatører frem for andre systemer:

Arduino boards er relativt billig sammenlignet med andre microcontroller platforme. Den billigste version af Arduino modulet kan samles i hånden, og selv de formonterede Arduino moduler koster mindre under 200 kr.
Arduino software kører på Cross-platform, det vi sige, både på Windows, Macintosh OSX og Linux operativsystemer. De fleste andre mikrocontroller systemer er typisk begrænset til Windows platformen.

Arduino%20program.png
Arduino programmeringsmiljø er et enkle og klart programmering miljø, som er let at bruge for begyndere, men alligevel fleksibel nok til avancerede brugere kan drage stor fordel af det. Programmeringsmiljø er baseret på process programmering, så de studerende lære at programmere i dette miljø vil være bekendt med og dermed hurtig få en god fornemmelsen af Arduino

Arduino software og er udgivet som open source-værktøjer, hvilket giver mulighed for udvidelser, lavet af erfarne programmører. Sproget kan udvides med C + + biblioteker, og folk der ønsker at forstå de tekniske detaljer kan gøre springet fra Arduino til AVR C programmeringssprog, som den er baseret på. Tilsvarende kan du tilføje AVR-C-kode direkte ind i din Arduino programmer, hvis du vil.

Arduino er baseret på Atmel er ATMEGA8 og ATMEGA168 mikrocontrollere. Detail planerne for de moduler er udgivet under en Creative Commons licens, så erfaren kredsløbet designere kan lave deres egen version af modulet, så de kan udvide og forbedre det. Selv relativt uerfarne brugere kan bygge breadboard version af modulet for at forstå hvordan det virker og spare penge.

Og så igang

 1. Sørg for at have et Arduino board og et USB kabel !
 2. Download Arduino udviklingsmiljø !
 3. Forbind boardet !
 4. Installere driverne !
 5. Start Arduino applikationen !
 6. Åben et eksempel (blink) !
 7. Vælg dit board !
 8. Vælg din port !
 9. Upload programmet !
 10. Virker det ?

Lidt fra egen hånd

 1. Forbind nu et par lysdioder !
 2. Lave et lille program der får dem til at blinke asynkront !
 3. Test programmet, punkt 7 -10 !
Referencer
1. Arduino.cc: Getting started with Arduino;Arduino, 2011; http://arduino.cc/en/Guide/HomePage
Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License