Webshop - Fupbutikker

E-handel er blevet en stor succes og derfor er der også kommet flere og flere butikker på nettet der enten er det rene bluf eller som snyder på vægten. Der er butikker, der lader som om de er danske, hvor du først finder ud af, at du skal lægge moms og told oveni, når du har modtaget varen. Og så er der fupbutikkerne, hvor du enten ikke modtager varen eller modtager en anden ydelse end den du forventede!

Fup eller fakta

Klik ind på flg. 3 butikker og vurdér om og i hvilken grad de er reelle: får du varen? hvor sendes den fra? skal du betale told? kan den returneres?
http://www.miniinthebox.com/da/
http://www.pinkorblue.dk/
https://www.infurn.com/da/
http://www.loebeshop-dk.com

Spot en fupbutik

Det kan være svært men ikke umuligt at spotte fupbutikker. - Siderne kan tjekkes for en række basale fejl og (manglende) oplysninger. Listen er lavet af det danske e-mærke - et mærke lavet i samarbejde mellem danske netbutikker og forbrugerstyrelsen.

  • Stave- og sprogfejl: da de ofte er oversat af maskiner.
  • Mærkevarer til spotpris: for at lokke kunder til.
  • Skæve priser: da de er udregnet af en maskine.
  • Mangelfulde/falske oplysninger: tjek om der er kontaktadresse, CVR-nummer, telefon m.m. samt om de virkelig eksisterer!
  • Falske betalingsmuligheder: der vises internationalt kendte betalingskort, men de kan ikke bruges på betalingssiden.
  • Flad hjemmeside: links virker ikke, billeder loades forkert.
  • Produktnavne i webadressen: der står Levis, Nike m.v. i webadresse for ligge højt i Googles søgeresultat.
  • Reklamer på Facebook: mange fupbutikker har for gode tilbud på Facebook - vær altid særlig kritisk her!

Kilde: https://www.emaerket.dk/forbruger/bliv-en-bedre-onlineshopper/saadan-spotter-du-en-fupbutik

Facebook: et godt tilbud?

Vælg ét tvivlsomt tilbud fra reklamerne på din side på Facebook, Twitter Pinterest eller når du googler. - Tjek om der er tale om et reelt tilbud.

Video om Webkritik

Lektor Jeppe Nicolaisen fra Det Informationsvidenskabelige Akademi præsenterer forskellige kildekritiske metoder, man kan benytte sig af, når man surfer på nettet: http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/IT_teknik/Sundhed_paa_internettet_1.htm

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License