Måske har du allerede hørt om Raspberry PI ? Det er en lille computer, der bruger de mest almindelige komponenter fra en 'smartphone'.
Oprindeligt er den lavet til undervisningsbrug, med det mål at elever billigt, for mellem 50 til 500 kr, kan købe dette minicomputerboard kaldet Raspberry PI, forbinde skærm, mus, tastatur, wifi, bluetooth, kameraer, sensorer og styringer via digitale og analoge ind- og udgange og starte forholdsvis nemme programmeringsprojekter.
Det store udbud af undervisningsressourcer og frit tilgængelige styresystemer og programpakker gør det muligt hurtigt at lave sin egen konstruktion, der opfylder et aller andet behov. Listen over vejledninger, beskrivelser af færdige 'dimser' er lang, et udvalget her vil kun tjene som en indledning og man må selv følge med i den hastige udvikling af nye 'fund' eller 'bidrag' som folk deler på forskellige platforme. Ud over at utroligt mange børn og unge udvikler og lærer med Raspberry PI, er den nu meget brugt i industrien i milliontal.
Børn og unge bruger hovedsageligt scratch og python på 'PI'en, men også en masse andre værktøjer, som bla. pisonic og notered bruges til at udforske, lære og udvikle med denne 'PI' på en række uddannelsessteder.
Den har 'ARM' processoren og meget andet til fælles med den computerdelen af en Android telefon. Hukommelsen udgøres af et SD kort som de fleste moderne 'smarte' telefoner har.
Den høje grad af tilgængelighed gør det til et legetøj, men det er ikke bare et legetøj. Det er let at programmere, og man kan lære de fleste grundlæggende programmeringsteknikker ved at lege med en 'PI'.
I dette forløb fokusere vi på en introduktion til python, hvor du kan gennemgå nogle helt elementære teknikker, som kan overføres til mange andre forløb på iftek.dk. Du får her en introduktion til egentlig programmering, men scratch og andre sådanne værktøjer kan også bruges til at lære at programmere med på en Raspberry PI, og med masser mulighed for succes.
Hvis Jeres klasse starter med dette forløb, har I samtidig mulighed for at deltage i efterårets store 'PI' begivenhed: Mission Space Lab.
Det kan I læse mere om her. De vindende hold får muligheden for at afvikle deres programmer på den internationale rumstation ISS. Programmerne skal kunne køre 3 timer mens stationen rejser to gange rundt om jorden.
Den lidt specielle Raspberry PI, der sidder op på rumstationen hedder en 'Astro PI'. Man kan købe den eller låne den via kontakter i IT- eller fysiklærerforeningen eller ved at besøge planetariet i københavn.
Men helt uden at have selve apparatet til rådighed, kan man lærer sig at programmere til den ved hjælp af hjemmesider, som linkes til her. Her kan man afprøve sit program direkte på siden og få emuleret virkningen, brugeroplevelser, målinger med sensorer, der indledningsvis giver en ide om hvordan man kan finde på ideer til projekter på rumstationen.
Forløbet En robot på Mars på 90 min. består af nogle øvelser, der alle forudsætter at læreren har lavet en lille introduktion på ca 180 min ialt, hvor der arbejdes med følgende materialer:
Det lille udvalg er fra en lidt større samling nedenfor som man med fordel hente mere fra:
Indledningsvis:
- Astro PI - Hvad er det ?
- At samle den - Sense hat på PI
- Emulation - Prøv dine programmer af her på siden
- Dit første program
- Cheatsheet - En liste over komandoer
- Læringsressource - Her går du igang med Astro PI'en
- Små eksperimenter - Her er lidt mere at 'prøve af'
Sensorer:
Ind- og udgange:
Linkene her er at finde her på engelsk:
Efter disse øvelser har man bedre forudsætninger for at lave et godt mission space lab projektforløb
Raspberry PI - til underviseren, Raspberry PI- faglige mål, Raspberry PI - materialer, Raspberry PI - teknisk opsætning, Raspberry PI - indkoeb
Links - Robotter
Alice Cares: Trailer til dokumentar om at få et forhold til "carebots".
Filmstriben: Mechanical Love: Dokumentarfilm der belyser fundamentale etiske udfordringer i forholdet mellem robotter og mennesker.
World Robot Olympiad: Den danske olympiade i legorobotter for elever på 16-19 år (Senior High) afholdes hvert efterår på Århus Universitet. Vinderne deltager i den internationale finale.
DTU Robocup Junior - marts: RoboCup Junior er en særlig konkurrence, der giver skoleelever fra 6. – 10. klasse samt 1.-3.g HTX og STX en rigtig god mulighed for at prøve kræfter med RoboCup konceptet, som måske ellers kan virke som en lidt for stor mundfuld for de unge mennesker.
Det Kunstige Mennske: Temaside og film fra etisk råd om sammensmeltningen af mennesker og robotter.
Forfatter
Rune Klarskov Jensen , Nærum Gymnasium.